Dzikie Smaki Sądecczyzny

Jak czytamy na stronie:

 http://www.powiat.nowy-sacz.pl/pl/kur-z-kolchidu-okazal-sie-najsmaczniejszy

 Reprezentanci siedmiu szkół ponadgimnazjalnych prowadzonych przez Powiat Nowosądecki wzięli udział w II edycji Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Dzikie Smaki Sądecczyzny” w Muszynie. Przyrządzali potrawy z bażanta. Zwyciężyli uczniowie: Karolina Franczyk i Mikołaj Zarzycki z Powiatowego Zespołu Szkół w Muszynie, którzy przygotowali potrawę „Kur z Kolchidu”.

– Po raz kolejny młodzież z naszych szkół mogła pokazać swój kunszt przygotowując dania z bażanta – mówi starosta nowosądecki Marek Pławiak. – W ubiegłym roku mieli do dyspozycji mięso z dzika. Każda z drużyn otrzymała ten sam rodzaj mięsa i miała te same warunki pracy. Potrawy oceniało jury, w którym byli specjaliści z zakresu gastronomii. Świeże i przebadane mięso bażantów dostarczył Polski Związek Łowiecki. Muszę podkreślić bardzo dobrą współpracę z myśliwymi. Dziękuję za ich wsparcie i pomoc. Konkurs jest atrakcyjny dla młodych ludzi ze względu na możliwość pracy z produktami, do których nie mają na co dzień dostępu, ale też ze względu na cenne nagrody finansowe i te dodatkowe – ufundowane przez właścicieli hoteli.

 O konkursie czytaj również na: http://www.sadeczanin.info/rozmaitosci/bazant-oddal-zycie-za-dzikie-smaki-sadecczyzny